Warrios Cats

Erin Hunters bokserier, med klankatterna i Warrior Cats främst, har slagit stort runt om i världen. Sedan ett par år tillbaka översätts de även till svenska av förlaget Bokfabriken. Serierna består av sex böcker och börjar med serien “Den första profetian” och boken “Ut i det vilda”. Det är i den boken vi lär känna katternas värld. Huvudpersonen är Rost, en tamkisse som får smak för livet i skogen. En gammal profetia gör att han blir medlem i ett gäng vildkatter som bor i skogen och kallar sig Åskklanen. Rost, som bara är en ungkatt, lämnat livet som tamkatt bakom sig och blir lärling i klanen. Han får namnet Eldtass, eftersom hans päls är eldröd och lärlingar brukar få ett namn som slutar på -tass.

Den första tiden handlar om att lära känna klanen och de andra tre klanerna: Vindklanen, Flodklanen och Skuggklanen – samt Stjärnklanen, där de döda katternas andar bor. Han blir vän med Grårand och Fläckblad, får fiender och drömmer sanndrömmar. Det finns en profetia om honom, men den är kryptisk och det är egentligen mest bara klanens ledare, Blåstjärna, som anar att det är något speciellt med den här katten. Genom serie får vi följa Eldtass som får namnet Eldhjärta när han blir utnämnd till krigare. Det är en serie om vänskap, äventyr, prövningar och intriger. Det lurar faror både utanför och inom klanen och Eldhjärta ställs på prov mer än en gång. I den sista boken utnämns han till ledare över hela klanen och får namnet Eldstjärna.

Nästa serie, “Den andra profetian”, handlar om Eldstjärnas ungar (två honkatter), hans vän Grårands ungar, hans fiendes son och några katter till. Eldstjärna finns med som ledare för klanen, men har ingen framträdande plats i berättelsen. Istället är fokus på de unga katterna och en profetia som för dem långt bort från sina hemtrakter.