Nya sätt att ge ut sin bok

Inom bokbranschen har det under senare år blivit vanligare att ge ut böcker på egen hand. Eftersom det är väldigt svårt att bli antagen som debutant hos de traditionella förlagen, kan du istället låta trycka upp din bok på själv. Det finns flera olika slags förlag som gärna ger ut dina böcker, antingen med sitt förlagsnamn eller om du vill på eget förlag. Väljer du att anlita ett sådant förlag får du välja mellan olika paket till olika kostnader, beroende vad du vill ha hjälp med. Är du osäker på till exempel grammatik är det alltid bra att få hjälp med korrekturläsning, något som är viktigare än du tror. En bok som innehåller många grammatiska fel, är inte rolig att läsa, och då är det bättre att lägga ut pengar på den hjälpen.

Lektör

Du kan också vända dig till en lektör (en litterär rådgivare). Den som jobbar med det, ser när han eller hon läser din bok om den är färdig för utgivning eller inte. Lektören antecknar det du gjort bra och vad du bör jobba mer med. Du kan även få ett lektörsutlåtande där det står vad som fattas i manuset, en hjälp som är viktigt att veta för att få ihop en bra bok. Vill du utbilda dig till ett yrke inom bokbranschen som till exempel bokförläggare kan du göra högskoleprovet 2020 och börja studera till hösten. Det finns många givande jobb inom bokbranschen. Men du kan även sköta hela processen själv. Känner du dig säker på grammatik, meningsbyggnader och vill sköta hela processen själv, vänder du till ett tryckeri direkt.

Då får du även sköta distribution och marknadsföring själv. Nu när det finns många källor inom sociala medier är det lätt att hitta en sida där du kan marknadsföra din bok gratis, och fråga om någon bokbloggare vill läsa och lägga in en recension på sin blogg.