The Witcher

När detta skrivs kommer en TV-serie med titeln The Witcher strax att ha premiär på Netflix. Om du har hört talas om The Witcher tidigare kan det kanske bero på en väldigt populär och kritikerrosad spelserie som utvecklats av den polska spelstudion CD Projekt Red. De bygger dock i sin tur på en serie noveller av den polska författaren Andrzej Sapkowski.

Att pensionsspara är knappast något Sapkowski behöver fundera över med tanke på hur populär hans bokserie blivit. Detsamma gäller inte för de flesta av oss andra. Att pensionsspara handlar om att ge sig själv ett utrymme att göra roliga saker när man blir gammal. Hos Savr har du möjlighet att pensionsspara i någon eller några av 1300 olika fonder. Du öppnar ett konto hos Savr på inte mer än 3 minuter med hjälp av BankID.

Vad är en “Witcher”?

Witcher-böckerna och spelen utspelar sig i en fiktiv värld som av allt att döma verkar befinna sig i en motsvarighet till sena medeltiden. Världen befolkas i första hand av människor men också av alver, dvärgar och monster. De sistnämnda hör egentligen inte hemma bland de andra. i böckernas värld hände någonting för ungefär 1500 år sedan som gjorde att monster klev in i världen. En slags apokalyptisk händelse där det uppstod revor mellan witchers värld och andra dimensioner som monster kunde kliva in igenom.

Huvudkaraktären är alltså en witcher, närmare bestäm Geralt of Rivia. En witcher kan enkelt uttryckt beskrivas som en slags kombination av en deckare och monsterjägare. För en rimlig summa pengar kan en witcher ta hand om ditt monsterproblem. En witcher är också en mutant. enligt böckernas mytologi skapades witchers som ett direkt svar på monsterhotet. Eftersom monster är betydligt starkare än vad människor, alver och dvärgar är beslutade sig människorna för att skapa en ny ras, witchers, för att kunna slå tillbaka.

Väljs ut som barn

En witcher väljs ut i ung ålder och tas från sin familj för att genomgå träning och muteringar. Endast 3 av 10 pojkar överlevde processen. Under träningen får de lära sig alkemi, “monsterlära” och basala magiska tekniker. Mutationsprocessen är enormt smärtsam, de som överlever får övermänskliga syn-, hörsel- och luktsinnen samt snabbare reflexer och mer muskler. De lever också mycket längre än en vanlig människa.

Geralt var en av dem som hade turen och förmågan att överleva. I böckerna är han mellan 80-85 år gammal. En medelålders man för att vara en witcher. En ganska bister, men intelligent man med få men pålitliga vänner. Däribland figurer som också de kommer att spela stor roll i Netflix-serien. Yennefer, förmodligen hans livs kärlek, adoptivdottern Ciri och poeten och historieberättaren Dandelion. Det står redan klart att vi kommer att kunna följa historien under minst två säsonger då det redan bestämts att det blir en andra säsong av serien.