I det här inlägget ska vi ta en titt på några av de märkligare publikationerna inom genren barnböcker. För sakens skull undantar vi böcker som handlar om kiss eller bajs då det publicerats en mängd böcker för barn om de ämnena. Fokuset hamnar till viss del på böcker som publicerades under 80-talet. En period då det publicerades en hel del som sågs som helt självklart då, men som framstår som klart udda sett med moderna glasögon.
Det finns en liten chans att du är med och driver ett förlag eller jobbar med böcker på något annat sätt. Oavsett vilken typ av verksamhet du förtjänar levebrödet på kan ni kanske ibland av någon anledning behöva påsar med tryck, antingen för försäljning eller om ni ska delta på en mässa och dela ut giftbags. Hos Printer.se hittar ni ett brett utbud av olika papperspåsar, från enkla varianter till glansig lyx.
Tummens mamma slutar röka – Inger & Lasse Sandberg (1980)
Är man född under 70- eller 80-talen är Tummen inget annat än en klassiker. Makarna Sandbergs karaktärer var inte populära bara i bokform, de blev också TV-serier som under många år visades i barnprogrammen på Sveriges Television. Tummen är inte den enda klassikern paret Sandberg skapade. Från 1960-talet och framåt lade de grunden för läsandet i flera generationer med karaktärer som Lilla Spöket Laban, Långa Farbrorn och många andra. “Tummens mamma slutar röka” framstår mest som udda så här i efterhand. Det är på gott och ont som ett ämne som detta troligtvis inte skulle gå hem som ämne för en barnbok idag.
I Wish Daddy didn’t Drink so Much – Judith Vigna (1988)
I Judith Vignas barnbok från 1988 hittar vi en liknande typ av socialrealistisk skildring som i Tummens mamma slutar röka, fast upphöjt några snäpp. Vigna gjorde det uppenbarligen till något av sin grej att skriva barnböcker om kontroversiella ämnen. Förutom alkoholism skrev hon barnböcker som bland annat avhandlade ämnen som rasism, depressioner och många andra ämnen som inte typiskt ses som stoff till barnböcker.
Det var det fräckaste! – Werner Holzwarth och Wolf Erlbruch (2002)
Det var det fräckaste! är inte bara en väldigt udda barnbok, det är också en av de charmigaste. Berättelsen handlar om en mullvad som blir bajsad på huvudet av en okänd gärningsperson. Vi får sedan följa hans jakt efter den skyldiga.
Hälsa för barn – Stefan Whilde (2019)
Hälsa för barn blev omdebatterad i flertalet medier när den släpptes häromåret. Anledningen? Whilde propagerar bland annat för att vaccinationer inte är särskilt bra. Det är förstås en ståndpunkt som ligger i tiden, åtminstone i vissa läger. Men det kan inte annat än att betraktas som märkligt att till barn sälja in en åsikt som är vedertagen av en samlad vetenskapsvärld.