J.K. Rowling och Harry Potter

Joannes föräldrar möttes på Kings Cross station, en plats som spelar en viktig roll i hennes böcker om Harry Potter. Hon själv föddes ett år senare, 1965, och två år därefter kom hennes syster. Systrarna växte upp som bästa vänner och värsta fiender: de omväxlande slogs, lekte och berättade sagor för varandra. Mamman drabbades av MS och när Joanne skrev den första boken dog mamman, vilket – enligt Joanne själv – gav boken ett annat djup, framför allt när Harry ser sina döda föräldrar i spegeln.

Joanne arbetade efter skolan en tid som bland annat sekreterare och administratör och efter moderns död flyttade hon till Portugal för att arbeta som lärare i engelska. Hon skrev på första Harry Potter-boken när hon var där och det var också där hon gifte sig och födde sin dotter. Men äktenskapet tog slut och när dottern var enbart tre månader återvände hon till Storbritannien och slog sig ner i Edinburgh hos sin syster och mormor. För att bli klar med boken sökte hon inget jobb, utöver deltidsjobb som lärare, och så satt hon på kaféer och skrev medan hennes dotter sov. Hon lyckades också få ett stipendium för att kunna skriva klart sin bok.

17 år tog det från den första till den sista Harry Potter-boken publicerades. Och vad är det då böckerna handlar om? De flesta har nog koll på grunden: den föräldralöse pojken Harry Potter som visar sig komma från en trollkarlsfamilj och får gå på Hogwarts, en skola för trollkarlar och häxor, belägen på den engelska landsbygden. Men allt är inte frid och fröjd, för den mest ondskefulle trollkarlen, Lord Voldemort, är på väg tillbaka och den enda han aldrig lyckats rå på är … Harry Potter. I böckerna finns även två andra viktiga personer: Ron Weasley och Hermionie Granger. Ron och Hermione blir Harrys närmaste vänner och de hänger ihop i vått och torrt genom samtliga böcker. Böckerna är som en blandning av fantasy och verklighet, men inslag av detektivroman där man bit för bit kommer fram mot en lösning. Det blir äventyr och faror blandat med mer vardagliga problem. Vi får följa med Harry i skolan, på lektionerna och när han spelar Quidditch (den stora sporten i trollkarlsvärlden). Det ryms också kärlek, sorg, rädsla och mod i böckerna.