Olika slags tryck

Att trycka något på ett tryckeri, vad innebär det? Är det inte bara tryck som tryck? Nej, det finns faktiskt flera olika sätt att trycka. Här är några vanliga:

Digitaltryck

Det här trycket kallas också print on demand och används när man till exempel snabbt vill trycka upp en mindre mängd av något. Man kan välja att ge ut böcker på det här viset, för att få ner den initiala kostnaden (även om kostnaden per bok i längden blir högre). Kvaliteten blir i dag riktigt bra och det är därför en bra konkurrent till offset. Trycktekniken påminner om en stor skrivare som skriver ut det man vill ha tryckt, bild som text.

Storformatsprint

Den här metoden är som en bläckstråleskrivare i vilken man skriver ut större saker, som banderoller och affischer, när man behöver dem i ett begränsat antal. Man skriver alltså inte ut böcker i storformatsprint, men däremot kan man skriva ut en reklambanderoll att ha med sig till bokmässan.

Offset

Det här är den vanligaste tryckmetoden och är den som oftast används av bokförlag. Man sätter trycket först på en gummiduk och sedan förs det över på papper, vilket innebär att den initiala kostnaden är hög, men att det blir billigare för varje bok.