När boken är skriven

Om du har författardrömmar och äntligen har skrivit klart din bok och redigerat den är det dags att den får komma ut i världen. Till att börja med kan det vara bra om du skriver ut den på kopieringspapper så att du därefter kan skicka manuset vidare.

Testläsare

När du har skrivit ut ditt manus och fått ordning på alla papper är det bra om en eller flera personer får provläsa ditt manus innan du skickar den vidare till olika bokförlag. Du kan till exempel vända dig till personer i din närhet som du litar på och är läsare själva. Men det kan också vara bra att skicka manuset till personer du inte känner eftersom de är mer neutrala och kan komma med konstruktiv kritik. Det finns flera sätt att hitta testläsare, till exempel genom att göra inlägg på sociala medier.

Förlag

När du har fått tillbaka ditt manus från dina testläsare och tagit till dig av feedbacken och gjort de ändringar som krävs är du redo att testa dina vingar och skicka boken till förlag. I Sverige finns det många olika bokförlag. Det finns de som är mer nischade än andra, vilket kan vara bra att veta då du har större chans att få boken utgiven om förlaget ger ut böcker inom din genre. Om du skriver fantasy kan du vända dig till Seraf förlag. Skriver du historiska romaner kan du skicka manuset till Historiska media. Om du skriver en feelgood- eller romantisk bok kan du skicka boken till förlaget Love reads.

Tryckerier och utgivning