Jamaica Kincaid och Boken om min trädgård

Jamaica Kincaid (född 1949) är en världsberömd författare med rötter i både Antigua och USA. Det här präglar hennes böcker i vilka hon oftast belyser frågor kopplade till kolonialism och rasism. Hon är kanske mest känd för att skrivit kortromanen Lucy, eller kanske de självbiografiska böckerna om hennes föräldrar. Men hon har också skrivit en förtjusande essä vid namnet Boken om min trädgård (utgiven på svenska 2020).

Jamaica Kincaid har ett nördigt trädgårdsintresse

En mors dag för länge sedan fick Kincaid blomfröer i present. Tillfället skulle bli början på ett stort nörderi, på en rentav besatthet. Sedan dess har författaren ägnat fritiden åt odla blommor i trädgården. I Boken om min trädgård beskriver hon hur hon tittar i frökataloger och allt som oftast besöker fröbutiker, säkert inte helt olika flo-rea.com, i hopp om att finna ny inspiration.

Boken om min trädgård är ingen vanlig trädgårdsbok

Det är roligt och rörande att ta del av Jamaica Kincaids passion. Så som hon skriver om sin trädgård blir den dock en spegling av något större. I Antigua, landet där hon delvis växte upp, var trädgårdsarbete verkligen hårt slit. Det förknippades med slaveri. I Karibien tvingades slavar anlägga perfekta trädgårdar i ett varmt klimat som inte direkt var så gynnsamt för växterna som importerades dit. Med Boken om min trädgård visar Kincaid att trädgårdar kan innebära många olika saker.

Utländska författare