När man pratar med barn om drömyrken är det ofta spännande saker som polis och brandman, förskolepedagog, jobba i affär, köra buss eller något som mamma och pappa jobbar med. När man frågar vuxna om drömyrken är det oväntat många som säger författare. Trots att de flesta vet att det är näst intill omöjligt att bli nästa Liza Marklund eller Jan Guillou, när de ändå en dröm om att bli publicerade. Att deras ord ska tryckas, ges ut och läsas av andra människor. Vad är det då som gör att man drömmer om just en tryckt bok och inte nöjer sig med att ha en text publicerad på nätet?
Det finns nog ingen som har undersökt just det, men en tanke är att det kanske har att göra med att vi lever i en föränderlig värld. När vi började vara på internet sa vi att allt som någonsin publiceras på nätet kommer att finnas kvar, men i dag vet vi att så enkelt är det inte. Även om någon datanisse kan plocka fram vår kraschade hemsida från 1998, är det för vår egen del som att leta efter en nål i en höstack (eller ännu svårare). En tryckt bok däremot, är något bestående. Det är konkret, fysiskt, vi kan hålla boken i handen, ställa den i bokhyllan, och den kommer att stå där tills vi gör oss av med den. När allt annat glider iväg, ersätts av något nytt eller försvinner i flödet av bilder och texter, står boken där den står. Precis som ett fotografi eller en tavla på väggen, blir boken ett konkret minne av något vi har gjort.
En annan anledning till att vi föredrar tryckta böcker är att vem som helst kan publicera något digitalt. Om man istället trycker sin bok visar det att man är seriös. För även om inget förlag antagit ens manus, utan man istället ger ut boken själv, visar det på att man tar sitt skrivande på allvar och har lagt ner både tid och pengar på att det ska bli en bok. Att fixa layout och tryck är helt enkelt lite mer än att bara trycka på “publicera” på bloggen. Många känner sig dessutom stolta vid tanken på att deras bok kan stå i någon annans hem eller i ett bibliotek.