Böckerna om Narnia

CS Lewis klassiska böcker om Narnia utspelar sig under andra världskriget i England och några år framåt – men främst utspelar de sig det i det fiktiva landet Narnia och dess grannländer. Böckerna har filmatiserats mer än en gång och tillhör de klassiska barnböckerna. Det finns ett tydligt kristet motiv, men det är sällan något man som barn tänker på, utan man fängslas av den spännande historien om de fyra syskonen och deras äventyr i Narnia.

Boken börjar med att barnen Peter, Susan, Edmund och Lucy evakueras till ett hus på landsbygden under kriget. En regnig dag leker de kurragömma och Lucy gömmer sig i ett stort klädskåp i ett i övrigt tomt rum. När hon backar bak mellan pälsjackorna i skåpet slår hon inte i den bakre väggen, utan trillar rakt ut i en snöig skog. Där möter hon faunen Tumnus, som är lika förvånad att se henne som hon är att se honom. Han berättar att människor är förbjudna i landet Narnia och att numera härskar en häxa där och hon gör så att det alltid är vinter, men aldrig är jul. När Lucy återvänder till sin egen värld visar det sig att det inte gått någon tid alls där och hennes syskon tror henne inte. Efter några förvecklingar kommer dock alla syskonen tillslut till Narnia, men faunen är inte kvar. De dras istället in i en kamp mot den onda häxan och på sin sida har de talande djur och det stora, mäktiga lejonet Aslan.

I de följande böckerna återser vi Narnia, men efter hand barnen växer upp kan de inte följa med dit och det blir istället andra barn som besöker landet.